Skip to content

KuipKriebels: Feyenoord zit in het hart van Jan Boskamp

Tekst: Astrid | Foto’s: Astrid + De Feijenoorder

Jan Boskamp, vaste gast bij Veronica Inside en voetbalanalist, ziet de eerste helft tegen FC Emmen met lede ogen aan. Net als de rest van het legioen. Ik vraag hem in de rust wat hij nu tegen het team zou zeggen. “Het tempo moet flink omhoog”, zegt Boskamp vastberaden. “Dan kun je die gasten uit elkaar spelen.” Hierna volgt een uiteenzetting over de verschillende linies en hoe de bal naar voren gespeeld moet worden in zijn ogen.

Feyenoord-hart

Na de theorieles waarbij hij vast in de gaten heeft dat ik al snel moet afhaken, kijkt hij in het rond en zegt dan: “Wat ik de jongens vooral zou zeggen, is dat ze het doen voor die veertigduizend mensen die hier zitten te kijken. Al die mensen die altijd maar komen. Dat moet toch genoeg reden zijn om goed te voetballen?” In zijn stem klinkt boosheid door. Zijn Feyenoord-hart huilt als hij die ploeg ‘daar aan de Maas bij Brienenoord’ zo ongeïnspireerd ziet spelen als in de eerste helft tegen FC Emmen. Het is koud, het is nat en kwart voor vijf is geen fijne aanvangstijd. Toch zit Boskamp er weer. “Feyenoord is mijn ploegie”, zegt hij, terwijl hij met zijn vuist op zijn borst klopt. “Ik zeg altijd dat ik in het buitenland voetbal ga kijken maar hier ga ik naar Feyenoord kijken.” Hij moppert nog wat over grote onbenutte kansen aan het begin van de wedstrijd, net als in de bekerwedstrijd, en dan spreekt hij de hoop uit dat het in de tweede helft beter gaat.

Kameraadjes

In navolging van de woorden van Boskamp, bedacht ik me dat het schitterende sfeerdoek dat zaterdag door 250 Kameraadjes, jonge Feyenoord-fans, is gemaakt en dat aan het begin van de wedstrijd naar beneden werd gerold in De Kuip, ook een motivatie zou moeten zijn voor het team van Giovanni van Bronckhorst. Het zou zomaar kunnen dat de trainer in de rust, precies zoals Jan Boskamp zou doen, de voetballers een spiegel heeft voorgehouden: ‘Stel dat jullie hier in de kou op de tribune zitten. Stel dat jullie in je vrije tijd dat mooie spandoek hebben gemaakt. Wat zouden jullie dan vinden van dat slakkentempo waarmee de bal rondgaat?’. Ik hoor het hem zeggen.
Kameraadjes sfeerdoek

Werklust

De bal rolt weer voor de tweede helft en wat Boskamp net zei, zie je meteen gebeuren op het veld. Het tempo gaat omhoog en het is vooral aanvoerder Robin van Persie die met een hattrick (zijn eerste!) en met een niet aflatende werklust de supporters mooie herinneringen meegeeft aan deze wedstrijd die zo mat begon. Van Persie laat zien waarom ‘dit ploegie’ in het hart van Boskamp en de rest van het Legioen zit.

Genieten

Bij Jan Boskamp verschijnt ook weer een lach op het gezicht. Hij geniet met de rest van de Feyenoord-supporters zichtbaar van Robin van Persie. Hoe moet dat toch volgend seizoen zonder onze aanvoerder? Daar heeft ook Boskamp geen antwoord op. Dus laten we voorlopig vooral genieten van zijn kwaliteiten. Daarna zien we wel weer.