Skip to content

Legends are forever

Tekst: Sam | Foto: Edwin Verheul/De Feijenoorder

Zoek een plaatsje in de zon! De groen-gele ooievaars komen naar De Kuip waar we alweer toe zijn aan de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Voor de wedstrijd is het feest op Varkenoord. Het complex waar zoveel grote voetballers hun eerste stappen zetten in een Feyenoord-tenue. Trots dat zij voor de Rotterdamse ploeg mochten uitkomen. Scorend in de D1, juichend met de borst vooruit. Omhoog kijkend zagen zij De Kuip liggen. De plek waar zij zo graag naartoe wilden. Van dit jeugdcomplex wordt voorafgaand aan de wedstrijd door de supporters afscheid genomen. Daar hoort vuurwerk bij. Fakkels, rookpotten en beukende muziek, dat is toch cult. Al vroeg zit de stemming er goed in. De Feyenoord-liederen klinken prachtig op de zondagmorgen. De zoete geur van een fakkel in de morgen, een zonnetje en een pilsie erbij, wat kan het leven toch mooi zijn.

Wereldsterren

Terugkomend op de jongetjes die scoorde op Varkenoord: twee van die mannetjes nemen vandaag afscheid van het grote Feyenoord. Robin van Persie en Giovanni van Brockhorst. Beiden afkomstig uit de jeugdopleiding van Feyenoord. Beiden wereldsterren die bij de grootste clubs van de wereld hebben gespeeld, maar vandaag afscheid nemen van de club waar zij debuteerden in het betaald voetbal. Wat hebben wij van ze genoten. De aannames van Robin van Persie, versleten maar toch nog zo slim, zelden balverlies, draait zo vaak goed weg. Woorden schieten tekort. En Gio, vaak onder vuur als trainer, nooit zo uitgesproken, maar houdt simpelweg zielsveel van Feyenoord en heeft altijd gehandeld in het belang van de club. Zette Kuyt in een mindere fase gewoon op de bank en heeft altijd zijn spelersgroep beschermd. Daarbij is hij ook de trainer die Feyenoord na jaren weer kampioen heeft gemaakt.

Gretig

Het afscheid van twee helden, twee oer-Feyenoorders. Ook tegenstander ADO Den Haag bedankt Robin van Persie. Oud-Feyenoorder Lex Schoenmaker overhandigt voor de wedstrijd een bos bloemen. Na het eerste fluitsignaal vliegt Feyenoord sterk uit de startblokken. Naja, Feyenoord, eigenlijk meer Van Persie, de grijze topvedette wil zijn afscheid bekronen met een doelpunt. De Rotterdammer is gretig op zoek naar een goal, vanuit elke hoek schiet hij keihard richting doel. Maar wat hij ook doet en probeert, de bal belandt maar niet tegen de touwen. De paal, net voorlangs, rakelings over. De bal wil er niet in. Vlak voor rust maakt ADO Den Haag 0-1. Het uitvak vol vreugde.

Diepe zucht

De tweede helft is Feyenoord minder bij machte om de tegenstander zijn wil op te leggen. Het is traag en verre van vermakelijk. Op de tribune wordt al een beetje afscheid van elkaar genomen, vakantieplannen worden uitgewisseld. Feyenoord gaat na een kwartier meer op de aanval spelen om de achterstand weg te werken. De Hagenaren profiteren direct en de 0-2 staat op het scorebord. Diepe zucht. Giovanni grijpt in en zet er een spits naast om te zorgen dat de punten in Rotterdam blijven. Dit gebeurt niet. Wat de aanvoerder ook probeert, hij krijgt de bal er niet in. Dan is het de 89e minuut, Feyenoord krijgt een vrije trap. Maar een legende krijgt een publiekswissel. Wisselen? Nu? Met een kansrijke vrije trap? Dacht het niet! Ome Robin wil dolgraag nog die bal erin knikken en weigert om het veld te verlaten. Hij jut het publiek op. Alles en iedereen veert op. De vrije trap levert niets op. Als we dan in blessuretijd zijn, is het toch echt tijd voor een publiekswissel. Robin van Persie verlaat het veld. Een erehaag van de spelers en staf van beide teams. Het stadion applaudisseert en scandeert de naam van de all-time topscorer van het Nederlands elftal. Robin van Persie, dank je wel!