Skip to content

Geen uit-supporters bij Klassiekers

Reactie Feyenoord Supportersvereniging De Feijenoorder

Na incidenten bij de mini-Klassieker en de amateurwedstrijd van Sportclub Feyenoord heeft Feyenoord besloten om haar medewerking met betrekking tot het mogelijk maken van meereizende uitsupporters bij de Klassiekers in te trekken. Wij hebben hier als supportersvereniging alle begrip voor. De afgelopen maanden is er gewerkt aan het tot standkomen van uitsupporters bij de Klassiekers. Onder een deel van de jonge supporters leeft deze wens nadrukkelijk. De gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben er toe geleid dat er nog meer spanning op het toelaten van uitsupporters komt te staan. Dat is op dit moment niet te verantwoorden.

Feyenoord019 speelde op 25 mei hun kampioenswedstrijd tegen Ajax019 op de Toekomst. Wat een sportief hoogtepunt moest worden voor beide teams werd een hele vervelende middag. Familieleden van de Feyenoordspelers werden belaagd en de wedstrijd werd gestaakt. Het uitspelen van de wedstrijd afgelopen zaterdag zonder publiek is een treurig slot van de competitie. Als er weer gesprekken over het toelaten van uitsupporters bij de Klassiekers worden opgestart sluiten wij weer aan.

Reactie Feyenoord

Feyenoord trekt haar medewerking in met betrekking tot het mogelijk maken van meereizende uitsupporters bij de Klassiekers. Na meerdere incidenten bij jeugdwedstrijden tussen beide clubs acht Feyenoord het toelaten en meenemen van uitsupporters naar de wedstrijden tussen Feyenoord en Ajax onverantwoord en maatschappelijk onacceptabel. Dit betekent dat in ieder geval ook komend seizoen en waarschijnlijk langer geen uitsupporters bij de Klassiekers welkom zijn.

Feyenoord, Ajax, supportersverenigingen, burgemeesters en gemeenten hebben de afgelopen jaren en met name de laatste maanden gewerkt aan een plan hoe onder normale omstandigheden en voorwaarden weer uitsupporters aanwezig zouden kunnen zijn bij de Klassiekers. Doel was om met ingang van komend seizoen weer te beginnen met het toelaten van supporters van de uit spelende club. Belangrijkste uitgangspunt was dat het weer toelaten van uitsupporters wel zou moeten kunnen zonder grote kans op excessen.

De afgelopen weken ging het helaas meermalen mis. Zo werd 25 mei Ajax onder 19 tegen Feyenoord onder 19 gestaakt, nadat familieleden van Feyenoord-spelers werden belaagd. Een week eerder was sprake van incidenten rond een wedstrijd tussen het Amsterdamse Swift en SC Feyenoord. Onder meer was toen sprake van ernstige spreekkoren en werden ruiten van de Feyenoord-bus ingegooid. De politie moest worden ingezet om verdere escalatie te voorkomen.

Feyenoord moet, mede door bovengenoemde incidenten, concluderen dat het punt nog niet genaderd is dat erop vertrouwd kan worden dat wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord onder normale omstandigheden kunnen verlopen indien daar ook uitsupporters bij zijn. De club heeft daarom de andere betrokkenen partijen inmiddels laten weten geen verdere medewerking te verlenen. Burgemeester Aboutaleb heeft Feyenoord aangegeven begrip te hebben voor dit standpunt en dit te onderschrijven. Daarmee komt er dus voorlopig geen verandering in de al sinds 2009 geldende situatie dat er bij wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord geen uitsupporters welkom zijn.