Skip to content

Herdenkingsspandoek Feyenoord-Southampton 

Geschiedenis herdenkingsspandoek 

In januari 2012, een jaar na het overlijden van clubicoon Coen Moulijn, is er vanuit de supporters een initiatief gestart om (oud)spelers, medewerkers van de club en supporters die zijn overleden te eren met een spandoek. Het idee ontstond zo een vier dagen voor de eerste sterfdag van Coen. In allerijl werden er namen verzameld en werden deze op een spandoek gespoten. Dit werd op 4 januari 2012, de dag waarop het overlijden van Coen voor het eerst werd herdacht, aan de hekken op het voorplein van het stadion opgehangen. Het doek is in de loop der jaren gegroeid en is nu om en nabij 100 x 9,6 meter groot. 

Waarom een herdenkingsspandoek? 

Helaas ontvallen ons elk jaar weer tientallen Feyenoorders. Nabestaanden willen hen graag eren met een eerbetoon bij een wedstrijd in De Kuip. Om te voorkomen dat er elke wedstrijd een individuele herdenking plaatsvindt, is er uiteindelijk voor gekozen om een gezamenlijk en passend moment te kiezen. Dit is de traditionele openingswedstrijd van een seizoen geworden. Er wordt een minuut stilte gehouden en het spandoek wordt uitgerold. Voor zover bekend is er geen enkele andere club ter wereld die de overledenen op deze manier eert! 

Opdat we nooit vergeten! 

Het gehele seizoen beheert een vrijwilliger van De Feijenoorder de namenlijst voor het herdenkingsspandoek. Het merendeel van de overleden Feyenoorders wordt op een speciaal daartoe in het leven geroepen e-mailadres aangemeld. Het sfeerteam van De Feijenoorder spuit elk jaar de namen van overleden Feyenoorders op het spandoek erbij. Voor de vrijwilliger die de namenlijst beheert, is het een dankbare maar soms ook lastige taak. Aangrijpende en zeer heftige verhalen bereiken hem. Voor de nabestaanden is het spandoek een onderdeel van de rouwverwerking. De liefde voor Feyenoord is groot en de nabestaanden zijn blij met een herdenkingsplekje op het spandoek. 

Aantal namen op het doek 

Op dit moment staan er 835 namen op het doek. In het afgelopen seizoen zijn ons helaas 65 Feyenoorders ontvallen. Zondag 28 juli a.s. zal er voor Feyenoord-Southampton weer een minuut stilte worden gehouden waarbij het spandoek met alle namen iets voor 14:30 uur naar beneden rolt. Stilte en kippenvel bij de supporters en spelers in het stadion. Verdriet en trots bij de nabestaanden. You’ll Never Walk Alone! 

Tekst: De Feijenoorder. Foto’s: Edwin Verheul