Skip to content

Tussenbalans: De oplossing voor het financiële probleem van Feyenoord is dichterbij & simpeler dan je denkt.

Blogtekst: Martijn, Foto: De Feijenoorder

De zomerstop… Een eindeloze periode van voetbaldroogte met transfernieuws en een paar gezapige oefenpotjes als enige hoogtepuntjes om je aan vast te houden als voetbalsupporter. Daar moeten ze bij Feyenoord dit jaar over nagedacht hebben, want nog vóórdat het vorige seizoen afliep begon het behoorlijk te stormen bij Feyenoord, en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Kortom, het is weer voorbij die mooie zomer! 

Hoogtepunt van alle commotie is toch wel het moment geweest waarop Jan de Jong besloot (al dan niet gedwongen) op te stappen en de volledige dagelijkse leiding in handen kwam te liggen van de raad van commissarissen, doorgaans een orgaan dat enkel een toezichthoudende functie kent. Met als klap op de vuurpijl het nieuws dat men ook graag nog even wat geld uit Amerika zou willen bijschrijven op de rekening, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Begrijp mij niet verkeerd, of dat Feyenoord zijn toekomst verbindt aan investeerders onder de noemer ‘vrienden van Feyenoord’ of een Amerikaanse investeerder daar zit weinig verschil tussen. Het is en blijft geleend geld dat terugbetaald moet worden. En als het om geld & Feyenoord gaat dan is het over het algemeen niet veelbelovend. Wat dat betreft hebben we wel een beetje de reputatie van een klaploper die keer op keer alle banken afstruint om z’n handje op te houden. Alsof je een nieuwe creditcard aanvraagt om de schuld van de vorige af te betalen. Niet bepaald een reputatie om trots op te zijn, daar staan wij Rotterdammers immers helemaal niet om bekend, dat we het handje op houden.

Met Rotterdam als stad en de haven als economische motor zou Feyenoord de onbetwiste topclub van Nederland kunnen en moeten zijn. Wat dat betreft heb ik nog nooit begrepen waarom dit maar niet lukt, alle ingrediënten lijken aanwezig te zijn. Rotterdam als stad trots op het topsportklimaat waarin jaarlijks vanuit de gemeente veel geïnvesteerd wordt. Grote multinationals als Unilever, Shell, Vopak en het Havenbedrijf gevestigd in de stad, die erbij gebaat zijn dat Rotterdam veelvuldig in beeld is over de wereld, met Feyenoord daarbij als het ideale uithangbord. Met een van die grote multinationals op het shirt en jaarlijks Champions League voetbal zou de stad en haar economie toch moeten profiteren van een sportief gezond en sterk Feyenoord? Reken maar uit, van Azië tot Zuid-Amerika, allemaal schakelen ze in voor het Europese clubvoetbal.

Met dit in het achterhoofd blijf ik mij al enkele jaren verbazen waarom toch niemand deze simpele rekensom begrijpt. Totdat ik afgelopen seizoen tot mijn grote spijt las dat men niet in Rotterdam, maar uitgerekend in Eindhoven dat nu door lijkt te hebben. Waar ASML, Philips & VDL zich verenigen in ‘Brainport Eindhoven’ en investeren in de regio, met PSV als uithangbord. En juist daarom is het dat PSV samen met Ajax veel verder is dan dat Feyenoord dat is. Dat heeft dus helemaal niks te maken met het Philips Stadion wat commercieel zoveel meer te bieden zou hebben dan de ‘oude kuip’ maar alles met zakelijk inzicht en verstand waarin het Eindhovense bedrijfsleven en de sport zich verenigen.

Met andere woorden… (weer even terug naar Feyenoord), hoe kan het dat Feyenoord nu toch al jaren (met uitzondering van 2017) in een vicieuze cirkel lijkt te zitten? En is een financiële impuls dan ook daadwerkelijk de oplossing als we er al jaren niet in slagen ofwel spelers op te leiden en voor goede winst te verkopen, ofwel goed scouten. Al zou een investeerder een miljard in Feyenoord investeren, ik denk niet dat er in de basis veel zal veranderen.

Wat dat betreft kun je het Jan de Jong of Martin van Geel niet alleen aanrekenen dat we zijn beland waar we nu zijn. Uiteraard hebben zij ook hun aandeel hierin, maar die verantwoordelijkheid is hen nu fataal geworden. Het enige orgaan daarentegen wat al tientallen jaren in nagenoeg dezelfde samenstelling toeziet op het reilen en zijlen van de club grijpt wat dat betreft de macht nog meer naar zichzelf toe. En nu blijft er dus niemand meer over die daarop toeziet, het is immers alsof de politieke, de rechterlijke & uitvoerende macht allemaal samenkomen in één.

Wat dat betreft gebeurt er genoeg, maar zal het structureel niet veel verandering volgen en dat is juist wat dit Feyenoord nu nodig heeft. Een nieuwe start, het liefst met scheiding van de macht en bij voorkeur niet dezelfde personen die al tientallen jaren erop toezien dat het goed gaat, want dat is het dus niet gegaan. De oplossing ligt zeker niet bij het gebrek aan geld, want rij maar een rondje door de stad over het Weena en je zult zien dat het aan geld en potentiële sponsors zeker niet zal ontbreken. Een gezamenlijk doel, een visie en verantwoordelijkheid zijn momenteel echter ver te zoeken. Wie weet kunnen we het dan wel weer eindelijk over het voetbal hebben!