Skip to content

Derby aan de Maas

Volgende week verschijnt een boek geschreven door Pieter Verkaik over Feyenoord en Sparta. Twee grote voetbalclubs in één stad. De ene van oudsher een club voor ’heeren’, de ander een club voor ‘arbeiders’. De ene club uit Rotterdam West, de andere uit Rotterdam Zuid. De ene uit 1888, de andere uit 1908 en de één spelend ‘op’ het Kasteel, de andere in De Kuip. Er bestaan geen clubs die binnen één stad voor zoveel strijd en rivaliteit zorgden en nog steeds zorgen als Feyenoord en Sparta.

In dit fascinerende boek staat de geschiedenis van dé voetbalderby van Rotterdam centraal: van de allereerste vriendschappelijke wedstrijd op 22 mei 1921 tot aan het seizoen 2019-2020, waarin voormalig Sparta-speler Dick Advocaat de hoofdtrainer van Feyenoord is. In totaal speelden de clubs in competitieverband ruim 130 keer tegen elkaar wat de voedingsbodem voor strijd, onrust, animositeit en rivaliteit was.

Derby aan de Maas is een ruim geïllustreerd boek met uniek fotomateriaal en natuurlijk voorzien van alle denkbare statistieken. Er is een hoop gebeurd in de bijna honderd jaar dat de eerste wedstrijd gespeeld werd!

Zeven prominenten die bij beide clubs betrokken zijn geweest geven hun kijk op de derby: John de Wolf, Gérard de Nooijer, Hans Venneker, Gerard Meijer, Rob Baan, Jan Formannoy en Peter Houtman. Naast hen komen vier journalisten aan het woord, onder wie Hugo Borst en Jan Dirk Stouten. Zij leggen uit hoe dat eigenlijk is: verslag doen van dé derby van Nederland. En dan zijn er ook nog eens zes Rotterdamse woordkunstenaars die speciaal voor dit boek gloednieuwe gedichten hebben geschreven over de voetbalclubs.

De Derby aan de Maas is een schitterend voetbalboek dat iedere voetballiefhebber in huis moet hebben!

Het boek is per direct toegevoegd als welkomstgeschenk. Nog geen lid? Word lid en kies als welkomstcadeau het boek Derby aan de Maas.

Je kunt het boek kopen door hier te klikken.