Skip to content

Thomas Buffel ruimt op

Oud-Feyenoorder Thomas Buffel heeft een moeilijke tijd achter de rug. In 2017 overleed zijn vrouw Stephanie en bleef hij alleen achter met zijn twee zoontjes Fausto en Maceo. In 2019 is hij helemaal gestopt met voetbal na een schitterende carrière. Inmiddels lacht het leven hem weer toe, heeft hij een nieuwe vriendin en samen hebben ze een derde zoontje Lionel. Thomas pakt het leven weer op en heeft ook zijn zolder opgeruimd. Dat leidt tot een mooie actie voor leden van supportersvereniging De Feijenoorder!

Tekst Fedor Vogel, Foto’s: Thomas Buffel, Piet Bouts Archief

Allereerst Thomas, hoe gaat het nu met je na de moeilijke jaren?

“Het gaat nu vrij goed. Via de jongens op school heb ik een nieuwe vriendin leren kennen. Zij, Annabel, deed de speciale zorg op school van de tweeling. Van het een komt het ander, we raakten wat vaker in gesprek en kregen een relatie. Dat hebben we rustig een kans gegeven. Die jonge bengels vinden het ook fijn en na een tijdje hebben Annabel en ik samen een kindje gekregen. We hebben nu dus drie jongens in huis, waarvan Lionel nu 11 maanden is. Op 15 april wordt hij één jaar. Annabel werkt op de kleuterklassen op school met kinderen die speciale zorg en ondersteuning nodig hebben. Dat was natuurlijk ook het geval bij mijn twee zoons toen hun moeder overleed. Annabel heeft dus eerst mijn zoons goed leren kennen, maar uiteindelijk hebben wij elkaar ook gevonden.”

Je bent inmiddels ook gestopt met voetballen. Doe je al iets anders?

“Na 20 jaar vond ik het mooi geweest, ik heb een best pittige voetbalcarrière achter de rug. Ik was daardoor ook veel weg van huis. Ik heb, mede ook door de thuissituatie, wel even tijd nodig gehad om op adem te komen. Er zijn de afgelopen periode veel dingen blijven liggen en die ben ik eerst gaan oppakken. Daarbij hoort ook het opruimen van persoonlijke spullen. Daarnaast is er dus onze prille relatie waar we ook tijd voor willen maken. Ik kom zelf oorspronkelijk uit West-Vlaanderen en ik wilde daar misschien wel terug naartoe. Annabel komt hier uit ’t Hasseltse en wil graag hier in Belgisch Limburg blijven. Dat bekijken we nu, ik vind dat eigenlijk prima. Misschien dat we in de toekomst kijken naar een mooi vakantiehuis in de buurt van de kust nabij Brugge. Wat nieuw werk betreft was een nieuwe job in de afgelopen tijd moeilijk te regelen. Maar eind augustus werd ik gebeld door Jacky Matthijsen, hij was bondscoach van de Jonge Duivels, het Belgisch Elftal onder 19. Of ik mee wilde assisteren met de jonge spelers richting het eindtoernooi. Ik heb een drietal stages gedaan en een kwalificatieronde meegemaakt. Het is goed gegaan. Zo ben ik ook opgemerkt door bondscoach Martinez van de Rode Duivels, er is natuurlijk veel onderling overleg tussen alle coaches. Toen de assistent van Jacky Matthijsen opstapte, ben ik gevraagd door te schuiven en assistent te worden van de beloftes van België onder 21. Nu ligt al het voetbal een beetje stil vanwege de coronacrisis, maar dit is voor mij een hele fijne op stap om in het voetbal actief en werkzaam te blijven. Het landenvoetbal is niet te intensief qua tijdsinspanning en zo kan ik kijken of het fulltime trainerschap me boeit. Ik vind het erg mooi dat ik het nu allemaal kan combineren.”

Volg je Feyenoord nog?

“Absoluut! Ik heb in Rotterdam mooie tijden gehad. Ik was er kind aan huis, dat vergeet je nooit. Afgelopen jaren had Feyenoord ups en downs. Ik heb genoten van het afscheid van Dirk Kuyt en het kampioenschap. Dit jaar begon het wat moeizamer, maar hebben ze toch echt goede wedstrijden gespeeld. Ik was nog in de Kuip toen Feyenoord tegen Rangers FC speelde. Het is goed om dan iedereen weer te zien. Ik weet nog dat ik de allereerste keer met mijn ouders in de Kuip kwam toen ik 15 jaar was. Ik wilde daar ooit zelf spelen en toen ik 16 was zat ik in de jeugdopleiding van Feyenoord. Het is me gelukt en Feyenoord blijft altijd de club van mijn hart.”

En nu ben je dus aan het opruimen. Je bent ook al je oude en geruilde shirts tegengekomen…

“Ik heb in die twintig jaar heel veel shirts geruild. Ik heb niet geteld hoeveel ik er heb, of had. Want in de loop der jaren heb ik er ook al veel weggegeven voor goede doelen enzo. Ik had nu nog twee grote bakken vol met shirts. Ik heb daarvan ook een foto gepost op social media. Trouwens, ik heb ook nog dozen vol met jullie mooie magazine Hand in Hand!”

Op welk shirt ben je het meest trots?

“Pas op, niet alle shirts gaan weg hè. Ik wil er ook wel een paar zelf houden, straks in onze nieuwe woning zal ik er misschien een paar ingelijst aan de muur hangen. En ik wil ook wel iets doorgeven aan mijn kroost. Aan hen wat ze er verder later mee doen. Maar het meest trots ben ik toch wel op de shirts uit mijn periodes bij Feyenoord, Glasgow Rangers en het nationale team. Maar ook shirts uit de tijd dat we met KRC Genk Champions League speelden. Ik ben eigenlijk vooral onder de indruk van de logo’s die op de shirts staan. Het zijn bepaalde instituten waarvoor ik gespeeld heb en sommige trainers weten dat ook zo goed te verwoorden. Je moet bloed, zweet en tranen geven voor het logo dat op je shirt staat. Kijk naar de geschiedenis van die clubs, dat komt allemaal terug in het logo. Dat maakt nog het meeste indruk op mij en het vervult me met trots dat ik die shirts heb mogen dragen. Maar ik heb ook schitterende shirts geruild met spelers van Real Madrid, Juventus, Chelsea en dat soort grote namen. Maar het mooiste blijven de shirts waar ik zelf in heb gespeeld.”

Kunnen we nog iets doen met een shirt voor de leden van Supportersvereniging De Feijenoorder?

“Dat lijkt me een erg goed idee! Maar dan wil ik het graag koppelen aan een goed doel. Ik wil een shirt beschikbaar stellen dat de supportersvereniging per opbod kan verkopen aan de hoogste bieder. Dit goudgelen shirt is een heel speciaal shirt, uit seizoen 2003/3004. We hebben het namelijk nooit gedragen. Dit shirt werd namelijk alleen gebruikt voor uitwedstrijden in Europa, en de eerste twee ronden speelde Feyenoord tegen clubs met een grotendeels geel thuisshirt en werd er dus gewoon met het rood-witte shirt gespeeld. In de tweede ronde werden we helaas uitgeschakeld. Maar dat maakt dit shirt niet minder uniek. De opbrengst van dit shirt moet wat mij betreft gaan naar de Dirk Kuyt Foundation. Dat lijkt me prachtig. Ik heb overigens ook nog een Ajax-shirt liggen, dat kreeg ik ooit van een collega bij het nationale elftal. Maar ik vermoed dat zo’n shirt niet veel zal opleveren, haha. Misschien kun je zeggen dat ze die er gratis bij krijgen. Maar zonder gekheid: ik zou het mooi vinden als een van mijn oude shirts een bijdrage zou kunnen leveren aan de Dirk Kuyt Foundation.”

Bieden op het goudgelen shirt van Thomas Buffel kan door een e-mail met je naam, adres en het bedrag te sturen naar [email protected]

De veiling loopt af op 17 april om 11:59 uur. De hoogste bieder ontvangt het shirt. De opbrengst van de veiling gaat naar de Dirk Kuyt Foundation.

Het shirt staat momenteel op: €500,-

Wil je meer interviews lezen vanuit het magazine Hand in Hand maar ben je nog geen lid van De Feijenoorder? Klik hier en sluit je dan nu aan en ontvang het magazine 10x per seizoen automatisch.