Skip to content

Dit is De Kuip

Tekst: Boudewijn Warbroek. Foto’s Patrick Janssen

Over Stadion Feijenoord zijn in het verleden diverse boeken gepubliceerd. Maar het nu verschenen ‘dit is De Kuip’ mag uniek worden genoemd. Niet eerder werd ons stadion zo gedetailleerd en liefdevol vastgelegd, in tekst én beeld. De Feyenoord-supporters Patrick Janssen en Berne van Leeuwen hebben er samen met uitgever Trichis een prachtig boek van gemaakt.

‘Dit is De Kuip. Icoon aan de Maas’ luidt de titel voluit. Het boek leest als een hartstochtelijke liefdesverklaring aan ons stadion. En zo moet het ook worden gezien, geven de makers aan: als een ode. Dat begint al direct op de openingspagina. “Met veel liefde willen wij dit boek opdragen aan De Kuip. Het stadion dat ons zoveel heeft gegeven en dat nog steeds doet. Waarmee we lief en leed delen. Waar we grote triomfen vierden en door diepe dalen gingen. Waar generaties Feyenoorders zijn grootgebracht. Daar waar het voelt als thuiskomen. Geen plek ter wereld is meer Feyenoord dan hier.”

Hiermee is de toon voor de rest van het boek gezet. In fraaie, meeslepende teksten wordt het stadion als het ware tot op het bot ontleed. Van het voorplein, tot de overkapping, de lichtmasten en de kuipstoeltjes: alles wordt belicht en uitgediept. Berne weet het Kuip-gevoel op een treffende manier onder woorden te brengen.

Lust voor het oog

En dan de foto’s van Patrick: die zijn een lust voor het oog. De liefde voor het stadion druipt van de beelden af. We zien de trappen aan de buitenkant, de lichtval, de staalconstructie die de betonnen tribunes draagt; De Kuip in de winter, de zomer en de lente. Niet in platte, rechttoe rechtaan foto’s, maar in beelden waaruit hetzelfde gevoel spreekt als uit de teksten. Alleen als je oprecht van De Kuip houdt, kan je een boek als dit maken. Je moet het zien, voelen, ervaren en beleven. Wat knap is, is dat Berne en Patrick voor het maken van dit boek een stapje terug hebben gedaan, een beetje afstand hebben genomen, om de schoonheid van De Kuip te kunnen duiden. Want wat maakt het stadion nu eigenlijk zo bijzonder? En wat heeft De Kuip dat andere stadions niet hebben? Het is allemaal te zien en te lezen in dit boek, dat voor vaste stadionbezoekers een groot feest van herkenning is.

Een pláátje

Bijzonder is dat Patrick Janssen en Berne van Leeuwen zich strikt hebben weten te beperken tot een liefdesverklaring. De Kuip wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Maar nergens in het boek wordt het zuur, kritisch of negatief. De liefde voor het stadion en de bejubelde schoonheid van De Kuip blijven tot de laatste pagina allesbepalend. Daardoor wint het boek alleen maar aan kracht. Hoezeer De Kuip velen aan het hart gaat, blijkt wel uit het aantal voorinschrijvingen. Ruim 1500 supporters besloten het boek al te kopen toen het nog moest worden gemaakt. Menig uitgever is jaloers op zulke aantallen. Nu het boek eenmaal is gedrukt, zal geen van de voorintekenaars teleurgesteld zijn. Het is een plaatje geworden, in alle opzichten.

Het boek is vanaf nu te koop in de webshop van De Feijenoorder. Klik hier om het boek direct te bestellen.

Taal: Nederlands
Bindwijze: Hardcover
Afmetingen: 27,7 x 22,6 x 2,6 cm
Aantal pagina’s: 200 pagina’s
Illustraties: Met illustraties