Skip to content

3 dingen die je nog niet wist over de Europacup van 1970

De media-aandacht rond Feyenoords eerste Europacup zwelt aan de laatste dagen. Dat is logisch, want het is woensdag 6 mei precies 50 jaar geleden dat Feyenoord als eerste Nederlandse club de Europacup won en daarmee het startschot gaf voor wat later bekend zou worden als het Nederlandse Totaalvoetbal.

Maar hoeveel er ook verteld is over dat seizoen, – die geweldige goal van Ove Kindvall waardoor we ver in de verlenging de finale wonnen. Het volksfeest op de Coolsingel. Het onmogelijk bespeelbare bevroren veld van Vorwärts Berlin – er zijn altijd nieuwe feiten boven tafel te halen.

Hand in Hand redacteur Ellen Mannens en haar collega-journalist Robert van Brandwijk spitten een jaar lang door archieven en persoonlijke verzamelingen van zowel spelers als supporters. Op zoek naar de bijzondere feiten uit het seizoen ‘69-‘70. Ze bundelen de verhalen in het boek ‘Voor Altijd De Eerste’, vanaf 2 mei te koop bij onder andere van Libris, Bruna, Cigo, Primera en The Readshop en online via www.ad.nl/eerste.

Speciaal voor de Supportersvereniging zette ze de drie meest opvallende feiten uit het Europacup seizoen op een rijtje:

1 Slechts 23 agenten begeleidden de huldiging met 200.000 supporters op de Coolsingel

‘O ja’, dacht de Rotterdamse politie nadat Feyenoord op 6 mei 1970 vlak voor middernacht de Europacup won ten kostte van Celtic. ‘Het zou morgen wel eens druk kunnen worden in de stad.’

Feyenoord vloog de volgende ochtend namelijk van de finalestad Milaan terug naar Rotterdam en zou gehuldigd worden op de Coolsingel.

Omdat het op 7 mei 1970Hemelvaartsdag was (iedereen was vrij) én lekker weer was voorspeld, zou de Coolsingel best wel eens kunnen volstromen. Een scenario dat eigenlijk pas na de winnende goal van Ove Kindvall doordrong tot het politiecorps. Een draaiboek was er niet, extra mankracht evenmin. Dus maakte hoofdinspecteur Jan Blaauw de balans op en bedacht een slim plan. Hij had 23 man beschikbaar. Veel te weinig voor en volle Coolsingel.

De oplossing? If you can’t beat them, join them. Dus liet hij een van zijn agenten midden in de nacht 23 Feyenoordrozetten aanschaffen. Iedere agent speldde de rozet op zijn pet en zo zouden de agenten zich niet als handhaver, maar als oplettende supporters in de menigte storten.

De aanpak van Blaauw werkte. Met slechts 23 agenten en een extra uitgave van nog geen 100 gulden, behield hij de rust op de Coolsingel.

Het aantal incidenten aan het eind van de dag? Nul.

Foto: Stadsarchief Rotterdam

2 Het sjaaltje van mevrouw Happel zorgde voor de overwinning op titelverdediger AC Milan

Iedereen hield zijn adem in na de loting voor de tweede ronde van de Europacup. Feyenoord kwam al meteen de sterkste tegenstander uit het toernooi tegen: AC Milan. De Italiaanse club had het jaar ervoor Ajax met 4-1 van de mat geveegd en was regerend Europees- en Wereldkampioen.

Er zou echter een wonder geschieden. Na uit in Milaan ‘slechts’ met 1-0 verloren te hebben, was Feyenoord in eigen Kuip oppermachtig. Dankzij doelpunten van Wim Jansen en Willem van Hanegem werd het 2-0. Feyenoord ging door naar de volgende rond.

Kwam dat door het geniale inzicht van trainer Ernst Happel? Door de inzet van de spelers die de beste wedstrijd van hun leven speelden? Of was het toch het sjaaltje van mevrouw Happel?

Voordat de wedstrijd in de Kuip begon, had de vrouw van trainer Ernst Happel in de koffiekamer namelijk een zijden sjaaltje van AC Milan tevoorschijn gehaald. Met een schaar knipte ze het lapje stof in stukken. Alle aanwezige spelersvrouwen kregen een rafelig stukje stof van de trainersvrouw. ‘Een talisman’, liet ze de vrouwen weten. Dit moest de spelers die avond geluk brengen. De lapjes stof verdwenen in de handtassen van de vrouwen. Of ze echt geluk brachten, zullen we nooit weten. Feit is wel dat de Italianen compleet van het veld werden gespeeld door onze gretige jongens in rood en wit.

Foto: Ella Vermaas

3 Willem van Hanegem was bijna geen Feyenoorder meer geweest

“Happel was een beetje irritant. Dat vind ik leuk”, vertelt Willem van Hanegem 50 jaar na dato in het boek ‘Voor Altijd de Eerste’ over zijn toenmalige trainer Ernst Happel. De band tussen de geniale trainer en de eigenzinnige sterspeler zou dat seizoen uitgroeien tot groot wederzijds respect.

Het had echter weinig gescheeld of de twee hadden helemaal niet samengewerkt. PSV had in mei 1969 nog een serieus bod van 400.000 gulden gedaan op Van Hanegem en ook Willem zelf hield de transfer niet tegen: “Het maakt mij weinig uit waar ik speel, als er maar goed wordt gevoetbald.”

Als het aan Happel lag, was Van Hanegem ook echt vertrokken. Hij zat niet te wachten op die lastige speler, die hij bovendien te langzaam vond. ‘Ga Franz Hasil maar halen bij Schalke04’, liet hij bestuurslid Gerard Kerkum weten. Die was op zijn beurt niet echt gecharmeerd van de Oostenrijkse middenvelder die Ernst Happel op het oog had. Dus kwamen de twee tot een akkoord: Hasil mocht komen, maar Van Hanegem moest blijven.

Gelukkig, weten we nu, want Van Hanegems aandeel in het winnen van de eerste Europacup was groot, zo moest ook trainer Jock Stein van tegenstander Celtic toegeven: “Misschien heeft Celtic nog wel meer verloren door die Willem van Hanegem dan door de goals van Israel en Kindvall. Onbegrijpelijk wat die man kan met dat linkerbeen. Ik vind het even onbegrijpelijk dat een man zonder startsnelheid een heel middenveld kan bestrijken. Ik kende hem nauwelijks maar na deze ene wedstrijd, weet ik heel zeker dat hij een van de grootste voetballers is die Europa zal hebben gekend.”

Meer leuke feiten, bijzondere relikwieën en niet eerder vertelde verhalen lees je in het boek ‘Voor Altijd De Eerste’, vanaf 2 mei te koop bij onder andere van Libris, Bruna, Cigo, Primera en The Readshop en online via www.ad.nl/eerste.

Foto: Stadsarchief Rotterdam

boek ‘Voor Altijd De Eerste’, vanaf 2 mei te koop bij onder andere van Libris, Bruna, Cigo, Primera en The Readshop en online via www.ad.nl/eerste.