Skip to content

De beste van Europa, de eerste van Nederland

Daar staan ze dan, de mannen van het seizoen 1969-70. Dit zijn de mannen die precies 50 jaar geleden voor elkaar kregen wat geen enkele Nederlandse club voor die tijd was gelukt: ze wonnen dé cup met de grote oren, ontketenden een volksfeest met 250.000 man in Rotterdam en zetten Nederland als voetballand op de kaart.

Dankzij de ijzersterke verdediging van Rinus en Theo, het onverslaanbare middenveld met Willem en Wim, de vastberadenheid van Ove en de nog altijd levendige dribbel van Coen kon geen enkele Europese landskampioen Feyenoord uitschakelen. Of ze nu AC Milan of Celtic heetten.

Trainer Ernst Happel kwam met één doel naar Feyenoord: de Europacup winnen. En die overtuiging bracht hij over op zijn spelers.

Een elftal van gewone mannen, velen van hen nog met een baan naast het voetbal, bereikte zo samen het hoogst haalbare in Europa. Tot de dag van vandaag zullen wij en ook zij het niet vergeten.

Dankzij fotograaf Piet Bouts (die vandaag jarig was geweest) hebben we een unieke inkijk gekregen in het Europacup 1 seizoen van 1970. Hieronder een selectie.