Skip to content

Diploma-uitreiking in De Kuip: ‘Dit vergeten de leerlingen nooit meer’

Accent Praktijkonderwijs heeft een naam hoog te houden als het gaat om de jaarlijkse diploma-uitreiking. Dit jaar dreigde corona roet in het eten te gooien. Maar de school uit Capelle aan den IJssel pakte uiteindelijk extra uit: de geslaagde leerlingen werden als ware kampioenen gehuldigd in De Kuip.

Woensdag 1 juli was de grote dag. Verdeeld over twee groepen ontvingen 35 leerlingen hun felbegeerde diploma (mbo-1 of PRO). In aanwezigheid van familie, docenten én de Capelse burgemeester Peter Oskam.

Door de spelerstunnel
De jongeren werden onthaald met de vrolijke muzikale klanken van een brassband die voor het Maasgebouw stond opgesteld. Daarna maakten de leerlingen een onvergetelijke entree door de spelerstunnel naar het veld van De Kuip. Met veel enthousiasme en getoeter van hun familie op de tribune, terwijl de namen op de scoreborden werden vermeld.
Toen de jongeren zich bij hen hadden gevoegd op de Business Seats volgden de officiële momenten: speeches, ondertekening en uitreiking van de diploma’s. Extra bijzonder was de aandacht van de pers: er waren cameraploegen van Hart van Nederland en AD.

Extra glans
Door de coronabeperkingen kon Accent de diploma-uitreiking niet in het eigen gebouw in Capelle-Schollevaar organiseren. Daarop ontstond het idee om uit te wijken naar De Kuip. Het stadion was sinds enkele weken weer open for business. Met voldoende ruimte om iedereen te ontvangen en met inachtneming van alle voorzorgsmaatregelen tegen corona.
De extra glans die De Kuip aan de happening verleende, verdienden de leerlingen, vertelt vestigingsdirecteur Erik Roth: ‘Praktijkonderwijs heeft vanwege het niveau niet altijd het beste imago, terwijl deze leerlingen heel veel kunnen. Ze zijn multi-getalenteerd en niet te beroerd om hun mouwen op te stropen. Dit was voor hen een megabelevenis. Dit vergeten ze nooit van hun leven.’  

Indrukwekkende entree
Aangezien door corona tijdens bijeenkomsten maximaal honderd mensen samen mochten komen, was gekozen voor twee shifts. ‘Zodoende konden ook al onze docenten en andere personeelsleden erbij zijn. Plus twee gasten per leerling.’ In totaal waren er circa 230 mensen. Dat leverde geen problemen op, want de coronarichtlijn werd precies op de dag van de uitreiking versoepeld. ‘Er was voldoende ruimte. De Kuip is groot genoeg,’ aldus een lachende Erik Roth. ‘De hele middag is fantastisch verlopen. De medewerkers van De Kuip hadden alles prima geregeld. Van desinfectiematerialen tot de aangegeven looprichtingen.’ Bij de borrel na afloop werden halalhapjes geserveerd, speciaal met het oog op de islamitische leerlingen.

‘We maakten ons wel zorgen over het weer. De voorspellingen beloofden niet veel goeds. We hadden afgesproken dat het moment in de spelerstunnel sowieso door moest gaan. Van De Kuip waren ze daar heel flexibel in. Gelukkig scheen de zon ’s middags; dus konden de leerlingen die indrukwekkende entree op het veld toch maken.’

Sponsors
Erik Roth dankt de sponsors die het diplomafeest mogelijk maakten: ‘Dit had nooit gekund zonder de steun van gemeente Capelle, het noodfonds van de Rabobank en het ENC Fonds van de Capelse businessclub ENC.’
‘We zijn als school sterk verbonden met de Capelse gemeenschap. Zo zijn we al snel na de uitbraak van corona begonnen met het bereiden van maaltijden voor de Voedselbank. In ons restaurant waar leerlingen praktijklessen volgen, kunnen buurtbewoners terecht voor een kop koffie. De leerlingen leren in de echte wereld en we kunnen iets betekenen voor de wijk. Als de burgemeester dan in zijn agenda de hele middag vrijmaakt om hierbij te zijn, waardeer ik dat enorm.’

De Feijenoorder verzorgde rood-witte sjaals voor de diploma uitreiking. Daarnaast lagen er groen-witte sjaals op de tribunes zodat de ouders van de leerlingen hun geslaagde konden toejuichen!

Bron: dekuip.nl, Foto’s: dekuip.nl en Accent Capelle