Skip to content

Herdenkingsdoek bij Feyenoord-FC Twente

Geschiedenis herdenkingsspandoek 

In januari 2012, een jaar na het overlijden van clubicoon Coen Moulijn, is er vanuit de supporters een initiatief gestart om (oud)spelers, medewerkers van de club en supporters die zijn overleden te eren met een spandoek. Het idee ontstond zo een vier dagen voor de eerste sterfdag van Coen. In allerijl werden er namen verzameld en werden deze op een spandoek gespoten. Dit werd op 4 januari 2012, de dag waarop het overlijden van Coen voor het eerst werd herdacht, aan de hekken op het voorplein van het stadion opgehangen. Het doek is in de loop der jaren gegroeid en is nu om en nabij 100 x 9,6 meter groot. 

Waarom een herdenkingsspandoek? 

Helaas ontvallen ons elk jaar weer tientallen Feyenoorders. Nabestaanden willen hen graag eren met een eerbetoon bij een wedstrijd in De Kuip. Om te voorkomen dat er elke wedstrijd een individuele herdenking plaatsvindt, is er uiteindelijk voor gekozen om een gezamenlijk en passend moment te kiezen. Dit is de traditionele openingswedstrijd van een seizoen geworden. Er wordt een minuut stilte gehouden en het spandoek wordt uitgerold. Voor zover bekend is er geen enkele andere club ter wereld die de overledenen op deze manier eert! 

Opdat we nooit vergeten! 

Het gehele seizoen beheert Henk van den Dungen de namenlijst voor het herdenkingsspandoek. Het merendeel van de overleden Feyenoorders wordt op een speciaal daartoe in het leven geroepen e-mailadres [email protected] aangemeld. Het sfeerteam van De Feijenoorder spuit elk jaar de namen van overleden Feyenoorders op het spandoek erbij. Voor de vrijwilliger die de namenlijst beheert, is het een dankbare maar soms ook lastige taak. Aangrijpende en zeer heftige verhalen bereiken hem. Voor de nabestaanden is het spandoek een onderdeel van de rouwverwerking. De liefde voor Feyenoord is groot en de nabestaanden zijn blij met een herdenkingsplekje op het spandoek. 

Aantal namen op het doek 

Op dit moment staan er 849 namen op het doek. In het afgelopen seizoen zijn ons helaas 88 Feyenoorders ontvallen.

Herdenkingsdoek seizoen 2020-2021

Normaliter rolt het herdenkingsdoek bij de jaarlijkse openingswedstrijd van de tribunes. Vanwege het coronavirus is deze wedstrijd dit seizoen geschrapt. Op dit moment is het nog onduidelijkheid hoeveel supporters aanwezig kunnen zijn bij de start van de competitie. Toch willen we graag het herdenkingsdoek naar beneden laten rollen en onze overleden kameraden het eerbetoon geven wat ze verdienen. De keuze voor een wedstrijd is gemaakt voor Feyenoord-FC Twente op zondag 20 september, aftrap 14.30 uur.

Bijspuiten namen herdenkingsdoek

Er zijn meerdere verzoeken ontvangen van nabestaanden die graag de naam van hun overleden Feyenoorder graag zelf op het herdenkingsdoek willen spuiten. De voorbereidingen zijn hiervoor al in volle gang en de nabestaanden die deze wens hebben ingediend hebben hierover bericht ontvangen of ontvangen uiterlijk dit weekend een bericht.

Zondag 20 september zal er voor Feyenoord-FC Twente het spandoek met alle namen iets voor 14:30 uur naar beneden rollen. Stilte en kippenvel in het stadion. Verdriet en trots bij de nabestaanden. You’ll Never Walk Alone! 

Het verhaal achter het herdenkingsdoek 2019-2020