Skip to content

Dirk Kuyt Foundation viert 15-jarig jubileum

In 2005 besloot Dirk Kuijt om zijn eigen Foundation te starten, vanuit een persoonlijke drive om iets terug te doen voor de maatschappij. Sport & Fun for everyone, is hét motto van de Dirk Kuyt Foundation, die zich richt op het ondersteunen en organiseren van sportevenementen voor mensen met een beperking. En op 14 november van dit jaar bestaat de Foundation precies vijftien jaar, wat conform de regels die gelden omtrent COVID-19, gevierd zal worden met speciale jubileumacties.

Tekst: Ilona van der Werf
Foto’s: Dirk Kuyt Foundation (Disclaimer: alle foto’s in deze rubriek zijn gemaakt voordat de corona maatregelen van kracht waren.)

Dirk Kuijt is een Feyenoord-held. De man die de club in 2017 het kampioenschap bracht. Die nooit opgaf, de belichaming was van ‘geen woorden, maar daden’. Maar zijn heldenstatus gaat verder dan alleen zijn prestaties op het veld. Hij veroverde de harten van de supporters bij alle clubs waar hij voor speelde. Door altijd tijd te maken voor een praatje en iedere supporter te voorzien van een foto of handtekening. Hij presteerde, inspireerde en realiseerde zich dat hij nog veel meer kon betekenen voor de maatschappij. Dat is waarom Dirk Kuijt in 2005 zijn eigen Foundation begon, gericht op de gehandicaptensport. Een missie die hem aan het hart ligt: “Voor velen is sporten vanzelfsprekend, maar voor mensen met een beperking is dit niet altijd het geval. Juist voor deze groep wilde ik sportevenementen- en projecten mogelijk maken, zodat ook zij kunnen ervaren hoe leuk sporten is. Niet alleen als fysieke inspanning, maar ook om je sociale omgeving te verbreden.”

In 2005 begon de Foundation heel klein met het ondersteunen van een aantal sportevenementen per jaar. Een sportvereniging kon bij de Foundation aankloppen voor een financiële bijdrage om een evenement voor mensen met een beperking te organiseren. Het aantal aanvragen is in de afgelopen 15 jaar gigantisch gestegen en inmiddels ondersteunt de Foundation naast evenementen ook sportprojecten en startups, jaarlijks zo’n 200 activiteiten. Daarnaast organiseert de Foundation ook eigen evenementen, zijn er nieuwe projecten opgestart en rijden er zelfs twee rolstoelbussen die mensen gratis van en naar hun sportaccommodatie vervoeren.

Financiële mogelijkheden

De Foundation had het aankomend jubileum niet kunnen halen zonder de steun van donateurs. Dirk is trots op het aantal donateurs en bedrijven die zich in de afgelopen jaren hebben aangesloten bij de Foundation: “We kunnen natuurlijk meer uitrollen op het moment dat de financiële middelen aanwezig zijn. Het blijft zo belangrijk dat mensen ons ondersteunen en daarmee aangeven: het werk dat jullie doen is fantastisch en daar wil ik een bijdrage aan leveren.”

Een belangrijke man om deze inkomsten te genereren is Sjaak Troost. Via Feyenoord kwam hij in aanraking met Unicef, waar hij verschillende projecten in Ghana bezocht, en het Sophia Kinderziekenhuis. Dat maakte zoveel indruk op hem, dat hij graag, ook buiten zijn periode bij Feyenoord, iets wilde betekenen voor de maatschappij. “Dit speelde in 2008”, legt Sjaak uit, “en vervolgens kreeg ik een belletje van Dirk vanuit Londen met de vraag of ik bij hem in het bestuur zou willen. Gezien onze band en hetgeen waar zijn Foundation voor staat, heb ik gelijk volmondig ‘JA’ gezegd. Ik heb altijd een warm gevoel gehad bij mensen die mindervalide waren en vaak gaf ik persoonlijk na een wedstrijd dan diegene een shirt. Ik kan tot op de dag van vandaag emotioneel worden als ik mensen met een beperking door sport zie lachen, boos worden, enorm fanatiek aan de slag zie gaan en hun doorzettingsvermogen laten zien. Ik word dan niet emotioneel uit medelijden maar uit diep, diep, diep respect.”

Ambassadeur

Toen Dirk Kuijt in 2017 Jens Toornstra vroeg of hij ambassadeur van de Dirk Kuyt Foundation wilde worden, twijfelde de middenvelder van Feyenoord geen moment. “Mijn moeder werkt met verstandelijk beperkte mensen. En mijn oom is ook verstandelijk beperkt, dus ik ben van jongs af aan in aanraking geweest met mensen met een beperking. Ik weet een beetje wat erbij komt kijken en hoe zwaar het kan zijn. Maar over het algemeen staan ze altijd zo positief in het leven. En door de rol die de Foundation voor deze mensen kan en wil vervullen, voelde ik er gelijk al verbondenheid mee.”

Als ambassadeur van de Foundation probeert Jens zoveel mogelijk aanwezig te zijn bij de georganiseerde activiteiten. “De sponsoravonden zijn ook leuk, maar uiteindelijk doe je het toch om bij de evenementen je steentje bij te kunnen dragen. Dus als de mogelijkheid er is voor mij, probeer ik bij de evenementen aanwezig te zijn. Ik vind het leuk om de mensen een positief gevoel te geven en ik krijg er ook heel veel positiviteit en energie voor terug. Na ieder evenement waar ik geweest ben, rijd ik met een gelukkig gevoel naar huis. Wat ik nooit zal vergeten is de Brownies & downieS sportdag in Den Haag. Na alle sporten was er nog een optreden van Famke Louise, en in de zaal kwam er een jongen op me afgerend en die sprong vol in mijn armen. Dat vond ik heel mooi!”

Kampioenendag

De Foundation draagt zijn naam en nadat Dirk terugkeerde naar Nederland is het ook weer mogelijk voor hem om meer betrokken te zijn bij de Foundation: “In de beginjaren speelde ik nog in het buitenland en kon ik er vaak niet bij zijn. Toen ik terugkwam naar Nederland in 2015 had ik een paar dromen. Kampioen worden met Feyenoord en met de Dirk Kuyt Foundation een speciale Kampioenendag organiseren, waarbij verschillende aangepaste sporten hun kampioenschap spelen op één dag, op één locatie. Een evenement waarbij sporters met een beperking het podium krijgen dat zij verdienen. Op 3 juni 2017 werd deze droom werkelijkheid en organiseerden wij de eerste Dirk Kuyt Foundation Kampioenendag. Inmiddels hebben we drie mooie edities gehad. En nu ik weer in Nederland woon kan ik meer fysiek aanwezig zijn bij de evenementen. Toen ik besloot te stoppen met voetballen ben ik vrij snel gestart met andere ambities in en rondom het voetbal, maar het blijft fijn dat ik mijn gezicht vaker kan laten zien tijdens onze evenementen en ook daadwerkelijk met ze mee kan sporten. Als ik mensen met een beperking zie genieten van hun sport en het enthousiasme waarmee ze dat doen, dan geniet ik en ben trots dat we dit mede mogelijk hebben gemaakt.”

Geen woorden, maar daden

Wat in 2005 begon met een missie, is vijftien jaar later uitgegroeid tot een Foundation die meer dan 200 sportprojecten ondersteunt en organiseert met de hulp van honderden donateurs en vrijwilligers. Van G-voetbal tot zeilen, van rolstoeltennis tot biljarten voor mensen met Parkinson. Sjaak Troost heeft wel een idee wat de kracht is van de Dirk Kuyt Foundation: “Dat is toch een beetje het Rotterdamse, geen woorden maar daden, dus niet te veel lullen maar gewoon doen.” Jens vult aan: “Juist mensen met een beperking te doen vergeten dat ze een beperking hebben door ze zoveel plezier en steun te bieden in hun sport! Dat is de ware kracht van de Dirk Kuyt Foundation.”

Zijn werk voor de Foundation is bij Dirk niet in de koude kleren gaan zitten: “Ik realiseer me elke keer weer als ik aanwezig ben bij een van onze activiteiten dat je gezondheid zo ontzettend belangrijk is en dat ik dankbaar mag zijn om ‘gewoon’ te kunnen bewegen en sporten. Ik ben zelf geen opgever, maar ik haal echt inspiratie uit deze mensen. Ze denken in mogelijkheden en niet in hun beperkingen. Ze geven alles en proberen er ook echt alles uit te halen. Dat is zo ontzettend mooi om te zien. En de blijdschap die ze uitstralen, dat doet toch wel echt iets met me en geeft ook voldoening in het werk dat we verzetten met de Foundation.”

Jubileumjaar

2020 zou het jaar zijn om het 15-jarig jubileum groots te vieren. Door de uitbraak van COVID-19 zag 2020 er opeens heel anders uit. Er moest helaas ook een streep door de evenementen. Dat was wel even slikken voor Dirk en zijn team: “De maanden april, mei en juni zijn wat betreft evenementen die wij ondersteunen, maar ook zelf organiseren, de drukste maanden. Ons grootste evenement, de Kampioenendag, werd gecanceld en het blijft momenteel nog steeds onzeker hoe en wanneer we weer iets kunnen organiseren.” Toch bracht het coronavirus ook andere mogelijkheden met zich mee. Zo werd het online beweegprogramma TOPFIT, dat twee jaar geleden was gelanceerd, een stuk populairder dan voorheen. Met zo’n training kan je thuis achter je laptop/tablet of telefoon een training afwerken van 15 minuten. En de intelligente lockdown gaf de Foundation ook de kans om plannen voor de toekomst te maken volgens Sjaak: “We hebben deze periode gebruikt om de Foundation tegen het licht te houden en heel kritisch naar onszelf te kijken. Daar hebben we veel van geleerd en we hebben inmiddels een heldere en duidelijke toekomstvisie. Met een plan voor de komende 5 jaar, gaan we de toekomst vol enthousiasme tegemoet.”

Desondanks zal de mijlpaal op 14 november van dit jaar niet onopgemerkt voorbijgaan. Sjaak: “Het is een prachtig moment om even terug te kijken naar de afgelopen jaren, maar bovenal te kunnen vertellen en laten zien waar we de komende jaren naartoe willen en hopen te realiseren. Dat we, ondanks de uitbraak van het coronavirus, toch met een beperkt gezelschap, en conform de regels die dan gelden, activiteiten kunnen organiseren en projecten kunnen opzetten, waarmee we mensen met een beperking structureel in beweging krijgen.” Helaas geen groot feest, maar de Foundation is druk bezig met de voorbereidingen van speciale jubileumacties. Dirk licht alvast een tipje van de sluier op: “Zo zal er een speciale veiling gaan plaatsvinden met unieke items en shirts van bekende voetbalspelers en hebben we met de FSV ook een mooie actie in het vooruitzicht. Houd daarom onze kanalen goed in de gaten.”

Doneer en steun de Dirk Kuyt Foundation

Het sportseizoen is, ondanks COVID-19, op gang en alle velden, zalen en fitnessscholen stromen langzaam weer vol met enthousiaste sporters.

Voor veel mensen met een beperking geldt dat ze wel willen bewegen en sporten, maar dat het reizen naar de sportlocatie vaak moeilijk is. Sinds april 2018 rijdt er een speciale Dirk Kuyt Foundation(rolstoel)bus door het land om mensen met een beperking gratis naar hun sportaccommodatie te brengen. Om sport & sportplezier voor iedereen toegankelijk te maken, is deze bus een uitgelezen mogelijkheid om een drempel voor mensen met een beperking weg te nemen. Sport is zo belangrijk, zeker voor mensen met een beperking. Het maakt je spieren sterk, het verbroedert en geeft zelfvertrouwen. Daarom proberen we ervoor te zorgen dat iedereen die wil sporten die kans ook krijgt.

Er is veel vraag naar deze vervoersmogelijkheid (juist/ook in coronatijd) en sinds dit jaar hebben we een tweede bus rijden. Maar om de Dirk Kuyt Foundationbussen de weg op te laten gaan, hebben we jullie hulp hard nodig om nog meer mensen te laten sporten. Voor €10,00 kan er al een sporter van en naar het sportveld worden vervoerd. Voor €15,00 kunnen twee sporters samen gaan sporten!

Help je mee om de Dirk Kuyt Foundation en de sporters een mooi jubileumcadeau te geven? Klik hier en doneer een bedrag wie weet rijd je binnenkort naast de Dirk Kuyt Foundationbus met het logo van De Feijenoorder erop!