Skip to content

Paul Bosvelt in de spotlight in jaarlijkse Hand in Hand special

Ieder seizoen kiest de redactie van magazine Hand in Hand een Feyenoorder die het verdient in het zonnetje gezet te worden door wat hij of zij heeft betekend voor onze club. De volgende Feyenoorder die we toevoegen aan dit mooie rijtje is Paul – …he is fucking everywhere – Bosvelt. De special verschijnt eind april, maar we geven je alvast een inkijkje.

Daar stond ‘ie dan, op 8 mei 2002, in zijn eigen Kuip. Een gevaarte van zo’n zeven kilo boven zijn hoofd, de UEFA Cup. Voor het eerst sinds 1974 was de Europese prijs weer in handen van Feyenoord. En dat kwam mede door de man die hem op 8 mei in een trillende Kuip als eerste mocht vasthouden: aanvoerder Paul Bosvelt. Hoewel hij daar zelf wat meer bescheiden over zal zijn. Paul Bosvelt is niet het type dat op de voorgrond treedt. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom we bijna allemaal zo’n fan waren van de nuchtere man uit Doetinchem. Hij vertegenwoordigde het Feyenoord-gevoel. ‘He is here, he is there, he is fucking everywhere’. Hij was er als het nodig was, bleef maar gaan. Was dol op het spelletje, en is dat nog steeds als technisch manager van Go Ahead Eagles, maar op de voorgrond treden? Nee, waarom zou hij?

Toch werkte hij mee aan de special die we als Hand in Hand redactie in april uitbrengen. De keuze voor Paul was een logische: twintig jaar na de winst van de UEFA Cup weten we dat hij nog altijd de laatste aanvoerder in het Nederlandse voetbal is die de Cup won.  In de special vertelt Paul vanuit zijn huidige woonplaats Deventer over die grote prijs, over het landskampioenschap van 1999, over het toeval waardoor hij in het betaald voetbal belandde, over de reden dat hij nog steeds verknocht is aan Rotterdam en over zijn onverwachte vertrek in 2003: “Ik had in mijn hoofd om bij Feyenoord af te sluiten.”

Hardrocker

Ook Pauls ploegmaatjes komen aan het woord. Ulrich van Gobbel bijvoorbeeld, die even raar opkeek toen hij Bosvelt voor het eerst zag: “Paul had van dat lange haar. Een hardrocker. En hij kwam ook nog eens uit de Achterhoek. Ik vond hem een beetje een kneus”, vertelt Uli, die zijn ploegmaatje overigens al snel meer kon waarderen. “Paul was de enige die een geintje bij mij durfde uit te halen en misschien ook wel de enige van wie ik het kon hebben.”

Bedankt 4 ever kameraden

De special telt 40 pagina’s met bekende en minder bekende verhalen en foto’s van Paul Bosvelt. Het is veel aandacht voor een man die graag in de luwte opereert. Het feit dat hij toch wilde meewerken aan deze special, is waarschijnlijk te danken aan zijn onverbrekelijke band met de Feyenoord-supporter. Wie herinnert zich niet het vliegtuigje dat hij na zijn vertrek bij Feyenoord over De Kuip liet vliegen met de tekst ‘Bedankt 4 ever kameraden’. Of zijn laatste officiële competitiewedstrijd in het betaald voetbal als speler van sc Heerenveen, uitgerekend tegen Feyenoord.

“De entourage van De Kuip gaf mij energie”, vertelt Paul in de special. Bij Feyenoord heeft hij letterlijk vrienden voor het leven gemaakt.

Paul Bosvelt is de zesde Feyenoorder over wie de redactie van magazine Hand in Hand een special maakt. Henk Schouten, Cor van der Gijp, Gerard Meijer, József Kiprich en Wim Jansen gingen hem voor.

De special over Paul Bosvelt valt rond 29 april bij onze leden op de deurmat.

Coverfoto: Peter Paul Klapwijk