Skip to content

Feyenoord Supportersvereniging De Feijenoorder reageert op voordracht Frank Paauw

Op donderdag 29 februari maakte het bondsbestuur van Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) bekend dat Frank Paauw wordt voorgedragen als nieuwe bondsvoorzitter.

Het bericht vanuit de KNVB heeft voor veel ophef gezorgd onder voetbalsupporters in Nederland inclusief onze koepel Supporterscollectief Nederland. Feyenoord Supportersvereniging De Feijenoorder wil, evenals meerdere supportersverenigingen binnen Nederland, reageren op de voorgenomen aanstelling van Frank Paauw.

Frank Paauw is op dit moment korpschef van de politie in Amsterdam en vervulde eerder deze rol in Rotterdam. Binnen zijn functie als korpschef heeft hij meerdere malen laten blijken dat zijn blik op supportersbeleid veel kritiek oplevert binnen onze achterban.

Met de eerdere uitspraken en visie van Frank Paauw zien wij als vereniging geen positieve ontwikkeling in de supporterswereld. Voor de vereniging is het heel duidelijk dat Frank Paauw, mede door eerdere uitspraken, niet de geschikte persoon voor de normalisering in de verhoudingen rondom voetbalwedstrijden. Het uitsupportersverbod bij wedstrijden, het weren van fanatieke supportersgroepen bij o.a. Europese duels in Nederland en de collectieve straffen die meermaals voorbij zijn gekomen afgelopen seizoen zijn hier enkele voorbeelden van (ANP Producties, 2023). In ons geheugen staat nog duidelijk de arrestatie in 2016 van meer dan 200 supporters die vreedzaam protesteerden rondom de Kuip. De nationale ombudsman Reinier van Zutphen heeft dit optreden van de politie onder zijn leiding veroordeeld.  

Frank Paauw stelde verder in het tv-programma op NPO1 het volgende: “Als je veiligheidsorganisatie niet in staat is om de veiligheid te garanderen, zul je iets moeten doen aan het aantal supporters” (Paauw, 2023). Het is voor de vereniging dan ook onbegrijpelijk dat hij uitgerekend deze functie zal gaan vervullen binnen de KNVB.

Iemand die zich zo keert tegen volle stadions, vakken leeg wenst te laten en fanatieke sfeer verhogende groepen wilt weigeren, hoort niet thuis op een plek waar hij of zij juist deze cultuur dient te beschermen. Voetbal zonder supporters is niets. 

Feyenoord Supportersvereniging De Feijenoorder vraagt de KNVB om op korte termijn met een reactie te komen waarom Paauw de ideale voorzitter zou zijn in deze functie. Wij staan voor het normaliseren en bewaken van de voetbalcultuur inclusief full support bij uit- en thuiswedstrijden. Voor ons (en met ons nog veel meer supportersgroeperingen) is dit een enorme stap in het kapot maken van supporterscultuur. Daar passen wij voor.