Skip to content

Samen tegen collectieve straffen

Foto: Yannick Verhoeven

Tijdens de uitwedstrijd tegen NEC hebben supporters een signaal afgegeven. In de 12e minuut toonden supporters in het uitvak de rode kaart richting de KNVB. Deze actie was geen toevallige demonstratie, maar een weloverwogen protest tegen het beleid van collectieve straffen dat ons allen treft. De Feijenoorder organiseerde deze actie omdat we als supporters op moeten komen voor onze rechten. Het is tijd dat de KNVB onze stem hoort.

 

Waarom protesteren wij tegen collectieve straffen?

De afgelopen jaren hebben we gezien dat de KNVB steeds vaker clubs en supportersgroepen straft voor het gedrag van een kleine minderheid. Dit betekent dat duizenden supporters, die niets te maken hebben met incidenten, gestraft worden door bijvoorbeeld stadionverboden, lege vakken of andere beperkingen. Het gaat hierbij niet om individuen die de regels overtreden, maar om het straffen van hele groepen, puur omdat ze dezelfde club steunen.

Dit collectieve straffen is onrechtvaardig en oneerlijk. Het treft vaak de trouwe supporters, gezinnen en mensen die al jarenlang zonder problemen naar wedstrijden gaan. Zij worden buitengesloten of geconfronteerd met beperkende maatregelen, zonder dat ze iets fout hebben gedaan. Dit beleid zorgt voor vervreemding tussen supporters en de KNVB, en frustreert ons als fanatieke aanhang. Wij willen niet gestraft worden voor de daden van anderen. Juist niet nu landelijk de koers wordt gezet richting dadergerichte aanpak.

Wat willen we bereiken met deze protestactie?

Het doel van de actie is om de KNVB en het bredere voetbalbestuur duidelijk te maken dat dit beleid niet langer geaccepteerd wordt. We hebben de rode kaart getoond als symbool voor een harde stop: genoeg is genoeg. Wij eisen een eerlijke behandeling van alle supporters en willen dat de KNVB stopt met het bestraffen van complete vakken, tribunes of stadions voor het gedrag van enkele individuen.

Daarnaast is dit niet alleen een Feyenoord-kwestie. Supporters van alle clubs in Nederland worden steeds vaker getroffen door collectieve straffen. Door deze actie te beginnen, willen we samen met andere supportersgroepen een landelijke beweging op gang brengen.

De boodschap aan de KNVB

Via het Supporterscollectief Nederland sturen wij een gezamenlijke brief aan de KNVB. Hierin eisen we dat er een einde komt aan het collectief straffen van supporters en dat er eerlijkere maatregelen worden genomen.

Push notificaties ontvangen? Ja Nee